Mijn collega Ilse heeft twee weken geleden een blog geschreven over adverteren op YouTube. YouTube is één van de grootste zoekmachines ter wereld. 8,7 miljoen Nederlanders maken gebruik van YouTube waarvan 2,4 miljoen Nederlanders het platform dagelijks gebruiken. Superinteressant dus! Wist je dat je ook je video’s kan optimaliseren voor SEO waardoor ze beter gevonden worden op YouTube?

YouTube

Gebruik een pakkende titel

Een pakkende titel kan ervoor zorgen dat bezoekers je video bekijken en delen. Het optimaliseren van de titel van je video is belangrijk omdat het zorgt voor een beter CTR. Wanneer iemand jouw video in de zoekresultaten voorbij ziet komen, heeft onder andere de titel invloed op de beslissing of ze al dan niet willen kijken. Daarnaast vat de titel samen waarover de hele video gaat. Dat is waarom YouTube en andere zoekmachines zoveel waarde hechten aan de zoekwoorden die in de titel staan.

To do:

  • Doe een zoekwoordenonderzoek en vermeld het zoekwoord in de titel. De titel is het belangrijkste deel van je video (vooraf een zoekwoordenonderzoek uitvoeren is hierbij noodzaak!). YouTube hecht meer waarde aan woorden die al vroeg in een titel voorkomen. Plaats het zoekwoord dus aan het begin van de titel. Stel het zoekwoord is ‘zoekmachine optimalisatie’. Dan wordt het dus niet ‘9 tips voor zoekmachine optimalisatie’ maar ‘Zoekmachine optimalisatie: lees onze 9 tips!
  • Voeg een cijfer toe: als je een cijfer in de titel gebruikt zoals een jaartal of een aantal, kan het CTR aanzienlijk toenemen. Als je video bijvoorbeeld 5 tips bevat, neem je dit in de titel op.

Er is een duidelijke correlatie tussen zoekwoordrijke titels en rankings voor de betreffende zoekopdracht in YouTube-zoekopdrachten:

Optimaliseer de videobeschrijving

Videobeschrijvingen geven kijkers waardevolle informatie over de video. Als deze goed geoptimaliseerd zijn en de juiste zoekwoorden bevatten worden deze video’s hoger vertoond in de zoekresultaten en dragen ze ook bij aan meer weergaven en een langere kijktijd. Een goede videobeschrijving draagt bij aan een betere CTR.

To do:

  • Schrijf op z’n minst 150 woorden. Hoe uitgebreider, hoe beter.
  • Heb je meerdere video’s? Zorg dan voor een unieke beschrijving voor iedere video.
  • Focus op het begin van de beschrijving. Het algoritme van YouTube hecht meer waarde aan beschrijvingen waarvan de zoekwoorden aan het begin van de beschrijving staan.
  • Gebruik gerelateerde zoekwoorden in je beschrijving.
  • Voeg een link naar de website toe ‘boven de vouw’ vóór de button ‘Meer weergeven’. Voeg ook een soort van sneak peek toe in die eerste zin, waardoor mensen op ‘Meer weergeven’ klikken om de rest van de beschrijving van je video te bekijken. Voeg UTM-tags aan deze link toe zodat je altijd kunt achterhalen welk verkeer uit welke YouTube-video komt.

Hashtags (#)

Hashtags toevoegen zorgt ervoor dat je beter vindbaar bent voor gebruikers die zoeken op een specifieke hashtag. Hashtags in de videobeschrijving zijn links waarop gebruikers kunnen klikken waardoor ze op een pagina met zoekresultaten komen voor die betreffende hashtag. Het is daarom belangrijk dat je alleen hashtags toevoegt die met jouw video te maken hebben. Ook het aantal is belangrijk: je kunt er het beste niet meer dan 15 toevoegen aangezien YouTube de rest negeert. Begin bijvoorbeeld met je zoekwoord en twee alternatieven. Wees creatief!

SEO YouTube

Let op je thumbnail

De thumbnail is de afbeelding die kijkers te zien krijgen in de zoekresultaten. Veel mensen kijken als eerste hiernaar. Zorg dus voor een opvallende thumbnail waardoor de kijker in één oogopslag kan zien waar de video over gaat en wordt getriggerd om jouw video te bekijken.

Heb jij hulp nodig bij het SEO-optimaliseren van je video’s? Neem dan snel contact op!

Call Now ButtonBel ons nu...